Nieuws

10.000 bedrijven in de rij voor teruglevering stroom, 68 gigawatt batterijen op wachtlijst

Netbeheer Nederland meldt dat 10.000 ondernemers op de wachtlijst staan voor de teruglevering van elektriciteit met onder meer zonnepanelen. Bovendien staat 68 gigawatt vermogen aan batterijen in de wachtrij.

Daarnaast staan nog eens 9.400 ondernemers op de wachtlijst voor afname van elektriciteit. De koepel van netbeheerders meldt daarbij niet te kunnen uitsluiten dat er dubbelingen in de tellingen zitten. Bedrijven zijn zo naarstig op zoek naar stroom dat ze soms meerdere aanvragen indienen voor diverse locaties, af en toe zelfs bij verschillende netbeheerders.

243 batterijen
Op de wachtlijst voor het hoogspanningsnet van TenneT staan volgens de koepelorganisatie opvallend veel batterij-exploitanten: 243 van de 375 aanvragen met een totaal aangevraagd vermogen van 68 gigawatt.

Netbeheer Nederland beschouwt 10 gigawatt batterijvermogen als voldoende. ‘Batterijen kunnen de gevolgen van netcongestie verzachten, maar kunnen ook juist contraproductief zijn’, aldus een woordvoerder van Netbeheer Nederland. ‘Zomaar een batterij toevoegen helpt niet. Batterijen moeten slim zijn, en ontladen op het moment dat er veel vraag is naar stroom en laden wanneer de netten vol raken.’

Vroegtijdig in gesprek
Partijen die willen verduurzamen en daarvoor meer elektriciteit nodig hebben, worden door de netbeheerders aangeraden om vroegtijdig met netbeheerders en gemeenten in gesprek te gaan.

Netbeheer Nederland hierover: ‘Samen kunnen we kijken hoe ze zonder – extra – aansluiting toch – meer – stroom kunnen gebruiken door innovatieve oplossingen als batterijen of het onderling delen van stroom.’