Nieuws

Ondernemers blij met eerste drijvende zonnepark: ‘Maar alle problemen lost het niet op’

ZALTBOMMEL – Het eerste drijvende zonnepark van zuid-Nederland dobbert in Zaltbommel, op bedrijventerrein Wildeman langs de snelweg A2. De ondernemers zijn er blij mee, maar het lost niet alle problemen op. ,,De onzekerheid over energie werkt verlammend, het is onmogelijk om zo te ondernemen.”

Brigit Groeneveld 26-03-24, 21:00

Als ondernemers ergens een hekel aan hebben, dan is het wel aan niet weten waar ze aan toe zijn. Logisch, want ondernemen is vooruitkijken en investeren, maar dat is momenteel knap lastig. Reden? Het tekort aan energie. Bedrijven die willen uitbreiden of verduurzamen en meer stroom nodig hebben, vangen bot. En wie nieuw wil bouwen, krijgt een plekje achteraan in de rij en kan op z’n vroegst pas over een paar jaar worden aangesloten.

Zelfs voor een goed lopend en modern bedrijventerrein als Wildeman in Zaltbommel is de nood hoog. Wildeman haalde jaren terug, toen de energietransitie nog in de kinderschoenen stond, het nieuws omdat het bedrijf Hitachi het grootste zonnepanelenproject van Nederland op het dak had.

En nu staat Wildeman dus weer vooraan, met het eerste drijvende zonnepark onder de grote rivieren. De 4700 panelen die hier dobberen, produceren genoeg stroom voor duizend huishoudens. Toch voelen ook hier de ondernemers hoe groot de schaarste is. En komt Wildeman III er voorlopig niet omdat er geen stroomaansluiting mogelijk is.

Heilig geloof in de kracht van het collectief

Zoltan Hunor zet zich als voorzitter van Stichting Ondernemersfonds Bedrijventerreinen Zaltbommel (SOBZ), maar ook vanuit het parkmanagement en vanuit de duurzaamheidscoöperatie, in voor de toekomst van de lokale bedrijventerreinen. Als computerengineer gelooft hij heilig in slimme oplossingen, maar ook in de kracht van het collectief. Samen met de andere ondernemers langs van de A2 is het streven: klimaatneutraal in 2030.

,,De eerste 10 procent hopen we nu, met de opening van het drijvende zonnepark op donderdag 28 maart, te bereiken”, legt Hunor uit. ,,Verder gebeurt hier al best veel. Denk aan de zonnepanelen op bedrijfsdaken en aan een warmtenet waarmee het ene bedrijf warmte levert aan het andere. Hier vlakbij staan drie grote windmolens en we werken allerlei nieuwe ideeën uit, zoals bijvoorbeeld een mogelijkheid om lokaal energie op te kunnen slaan.”

Wethouder Ed Goossens, die van buiten de gemeente komt, is best onder de indruk van de bedrijventerreinen. ,,Ik geef het een dikke acht”, legt hij uit. ,,Van de 52 gemeenten in Gelderland horen we bij de top tien. Als het gaat om toekomstbestendigheid lopen onze bedrijventerreinen voorop en er is een goede samenwerking met de gemeente. We zitten op dezelfde weg, want ook de gemeente begrijpt dat je economische zaken niet meer los kunt zien van duurzaamheid.”

Voordat ondernemers gaan investeren, willen ze wel weten hoe ze dat kunnen terugverdienen

Zoltan Hunor, voorzitter van SOBZ

Terug naar de nood die hoog is. ,,Ik praat met veel ondernemers en de onzekerheid over de energietransitie speelt overal”, weet Hunor. ,,Voordat ondernemers gaan investeren willen ze wel weten hoe ze dat kunnen terugverdienen. Er zijn hier nog best bedrijfsdaken waar zonnepanelen op kunnen. Maar zolang er onzekerheid is over de teruglevering van stroom, en onduidelijk is wat we van het nieuwe kabinet kunnen verwachten, durft niemand een beslissing te nemen. Dit werkt verlammend, het is onmogelijk om zo te ondernemen.”

Wie krijgt wel stroom en wie niet?

En dat terwijl er nog zoveel moet gebeuren om de klimaatdoelen te halen. Zowel Hunor als Goossens zijn ervan overtuigd dat uiteindelijk iedereen met het stroomtekort te maken krijgt. ,,Nu zijn het nog vooral ondernemers, maar straks raakt het ook de inwoners”, verwacht Goossens. ,,Daarom willen we als gemeente nog dit jaar een afwegingskader maken. Daarin leggen we vast wat we doen als we écht moeten kiezen tussen wie er wel stroom krijgt en wie niet.”

En ondertussen blijft Hunor met zijn medeondernemers door knokken. ,,Maar niet alleen wij moeten veranderen, ook de netbeheerders en vooral de wetten moeten met de tijd mee. Er zijn slimme oplossingen te bedenken voor hoe je elektriciteit beter kunt opslaan en efficiënter kunt verdelen. Maar die kunnen nu niet omdat de wetgeving dat niet toestaat. Alles moet eerst via de netbeheerder, en die kan het niet aan. De mogelijkheid om direct stroom aan bijvoorbeeld de buurman te kunnen leveren zou al veel oplossen. We moeten vraag en aanbod meer bij elkaar brengen.”

Hoewel het dus een beetje voelt als trekken aan een dood paard, is niets doen voor de Bommelse ondernemers geen optie. ,,Pionieren hoort bij ondernemen en daar houden we van. Bovendien kunnen we veel van elkaar leren. Daar is de netbeheerder zich gelukkig ook hartstikke van bewust.”

 

Daags voor de opening sprak het Brabants Dagblad met Hunor en Goossens

Wethouder Ed Goossens van Zaltbommel en Zoltan Hunor van de samenwerkende bedrijventerrein in Zaltbommel bij een stukje van het nieuwe drijvende zonnepark op bedrijventerrein Wildeman. © Marc Bolsius